V priebehu dvoch rokov by sa v SR mohlo obnovovať niekoľko desiatok hradov

08.07.2011 Celý región

Bratislava 8. júla (TASR) - Pilotný projekt, v rámci ktorého sa nezamestnaní zapájajú do obnovy dvoch slovenských hradov, sa zatiaľ stretol so spokojnosťou na všetkých stranách. Za jeho realizáciou stojí ministerstvo kultúry a ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rezort kultúry ale plánuje rozbehnúť opravy hradov a hradných ruín v omnoho masívnejšom počte. V priebehu dvoch rokov by chcel naštartovať podobné aktivity na niekoľkých desiatkach takýchto objektov. Pre TASR to uviedol minister kultúry Daniel Krajcer. Na tento účel by sa podľa neho dali použiť zdroje z Nórskeho finančného mechanizmu. "Je to jedna z možností, ale ešte to musí prejsť schvaľovacím režimom zo strany Nórska," priblížil. Otvorený priestor vidí aj v Regionálnom operačnom programe.

Pilotný projekt, kde zhruba 50 nezamestnaných pomáha pri opravách hradov Uhrovec a Šariš, považuje za zmysluplný. Ministerstvo prispieva na jeho realizáciu zo svojho dotačného systému a zabezpečuje odborný dohľad, ústredie práce zase z Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu.

Záujem zapojiť sa do týchto prác zo strany nezamestnaných bol mnohonásobne vyšší, ako sú možnosti. "Ústredie práce je veľmi spokojné s týmto projektom, pretože tí ľudia získavajú pracovné návyky, remeselnú zručnosť a následne môžu pôsobiť na iných lokalitách, či zaučiť iných ľudí. Všetci zúčastnení sú zatiaľ veľmi spokojní, vrátane nezamestnaných," konštatoval.

V budúcnosti v týchto aktivitách chcú pokračovať v oveľa väčšom rozsahu. O ktoré ďalšie pamiatky pôjde, Krajcer nekonkretizoval, ako však dodal, ich širší výber existuje. V letných mesiacoch sa v rámci svojho voľného času pôjde na ne pozrieť a vytypuje tie, ktoré sa do projektu zapoja. Musia ale spĺňať isté podmienky z hľadiska pripravenosti či projektovej dokumentácie. Pôsobiť tam tiež musia aktivisti, ktorí sa dlhodobo venujú ich záchrane.

Predpokladá sa, že pôjde o 10 až 15 hradných objektov. "To sa naozaj bavíme o stovkách nezamestnaných a o veľmi zmysluplnej aktivite, ktorá môže ďalej posunúť oblasť, ktorá sa doteraz na Slovensku neriešila," upozornil Krajcer s tým, že toto kultúrne dedičstvo považuje z hľadiska atraktívnosti pre cestovný ruch či krajinotvorbu za to najmagickejšie, čo Slovensko má.
 

Vyberte región